TABUNG PEDULI AFGHANISTAN

Tamat pada 2021-09-30
RM4,254 of RM250,000 raised
RM
Caj transaksi payment gateway Bayarcash .
Pilih Cara Sumbangan
Maklumat Peribadi

Donation Total: RM100.00

Bantu Sebarkan

Kami amat-amat menghargai tuan puan untuk sebarkan kempen derma ini ke media sosial dibawah. Ianya sedikit sebanyak membantu menjayakan kempen ini. Klik pada mana-mana butang di bawah:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

[KONFLIK AFGHANISTAN : GPM SERU GENCATAN SENJATA, LANCAR BANTUAN AWAL PEDULI AFGHANISTAN BERJUMLAH RM50,000]

 

Global Peace Mission (GPM) Malaysia melahirkan rasa kegusaran dan keprihatinan berikutan konflik bersenjata di Afghanistan yang semakin meningkat mutakhir ini. Di dalam keadaan pertempuran yang sedang berlaku pada ketika ini, GPM menuntut untuk pihak-pihak yang bertelagah untuk melaksanakan gencatan senjata dan melakukan rundingan secara damai demi kepentingan dan keselamatan rakyat Afghanistan.

Menurut jurucakap Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHCR), Shabia Mantoo di dalam kenyataannya menyebutkan bahawa konflik di Aghanistan akan menyaksikan jumlah korban jiwa yang paling tinggi dalam satu tahun sejak rekod PBB bermula sekiranya pertempuran dan dan keganasan yang sedang berlaku pada ketika ini tidak diredakan dengan segera. Ia juga turut akan menyumbang kepada peningkatan jumlah pelarian terutama dari kalangan wanita dan kanak-kanak di mana semenjak akhir Mei 2021, 80% daripada 1/4 juta rakyat Afghanistan yang terpaksa melarikan diri adalah terdiri daripada kalangan mereka.

Sehingga kenyataan ini ditulis, sejumlah 400,000 orang rakyat Afghanistan terpaksa meninggalkan tempat tinggal mereka dan menjadi pelarian semenjak Januari 2021 dan angka ini merupakan tambahan kepada 2.9 juta orang yang telahpun menjadi pelarian di dalam negara (internally displaced person) sehingga akhir tahun 2020. Laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pula telah melaporkan sejumlah 5,183 orang awam yang telah terbunuh ataupun tercedera semenjak Januari 2021.

Bertindak atas perkembangan yang mebimbangkan ini, GPM yang diketuai Ahli Lembaga Pemegang Amanahnya, Puan Maria binti Kamel dan juga Ketua Pegawai Eksekutif, Encik Ahmad Fahmi bin Mohd Samsuddin telah mengadakan pertemuan bersama TYT Duta Afghanistan ke Malaysia pada Rabu lepas, Dr. Moheb Rahman Spinghar bagi mendapatkan informasi terkini di samping menyatakan rasa keprihatinan terhadap apa yang sedang berlaku juga menyatakan kesediaan untuk menghantar Misi Bantuan Kemanusiaan segera ke Afghanistan.

Di dalam pertemuan tersebut, Dr. Moheb Rahman sempat melahirkan rasa dukacita seolah-olah dunia telah melupakan apa yang telah berlaku di Afghanistan semenjak tahun 2001. Beliau turut menggesa dan meletakkan harapan agar GPM yang ditubuhkan pada 2001 ekoran pengisytiharan perang oleh Amerika Syarikat ke atas Afghanistan untuk mengangkat isu Afghanistan di samping berharap agar negara Malaysia dapat memainkan peranan yang signifikan untuk menjadi orang tengah di dalam proses negosiasi dan perdamaian di antara pihak yang bertelagah.

GPM memberikan komitmen awal bantuan kemanusiaan segera berjumlah RM50,000 untuk Afghanistan dan telah melancarkan Tabung Peduli Afghanistan dengan sasaran pengumpulan dana sumbangan kecemasan sebanyak RM1 juta untuk bantuan makanan, perlindungan (shelter), sanitari dan kit kebersihan kepada pelarian-pelarian Afghanistan.

Rakyat Malaysia yang ingin menyalurkan bantuan boleh berbuat demikian melalui platform dalam talian di pautan www.peduliafghanistan.com atau melalui pindahan wang ke akaun Maybank Global Peace Mission : 564221611602 dengan rujukan sumbangan PeduliAfghanistan.

GPM turut menyeru rakan-rakan NGO Malaysia untuk bersinergi di dalam usaha penghantaran bantuan kemanusiaan ke Afghanistan di samping mengajak syarikat-syarikat korporat, swasta mahupun orang perseorangan untuk turut menyokong usaha yang digerakkan oleh GPM ini.

Terima kasih.

"Misi Kemanusiaan Merentasi Sempadan"