TABUNG PEMBINAAN INSAN ANAK ORANG ASLI

Tamat pada 2022-01-01
RM1,145 of RM20,000 raised
RM
Caj transaksi payment gateway Bayarcash .
Pilih Cara Sumbangan
Maklumat Peribadi

Donation Total: RM30.00

Bantu Sebarkan

Kami amat-amat menghargai tuan puan untuk sebarkan kempen derma ini ke media sosial dibawah. Ianya sedikit sebanyak membantu menjayakan kempen ini. Klik pada mana-mana butang di bawah:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Tabung Pembinaan Insan Anak Orang Asli

 

Usaha yang diterajui oleh Pertubuhan Iqra Malaysia (PIM) merupakan satu projek perintis yang terancang dengan menggunakan kaedah yang tersusun dengan bantuan pihak sekolah, pemimpin muda orang asli Desa Temuan dan rakan-rakan kerjasama seperti NAMA Foundation.

 

 

 

 

 

Ada pelbagai usaha yang dilaksanakan oleh pihak-pihak berkenaan terutama di kalangan pimpinan dan masyarakat orang asli sendiri untuk memperbetulkan kepincangan ini. NGO-NGO juga berperanan membantu setakat yang mampu. Permasalahan pendidikan di kalangan kanak-kanak dan remaja orang asli perlu kepada perhatian yang lebih fokus. Di antara masalah yang ketara ialah berhenti bersekolah kerana hilang minat belajar, kurang keyakinan diri atau masalah keluarga dan faktor ekonomi.

 

 

Ini kemudiannya menjerumus kepada pelbagai masalah sosial seperti dadah, menghidu gam dan berpeleseran. Anak-anak ini menjadi beban kepada keluarga dan masyarakat dan kurang berupaya untuk menyara diri apabila menjadi dewasa kelak.

Adalah diharapkan, projek ini dapat menghasilkan templat yang berkesan dan mudah diimplementasi di mana-mana penempatan orang asli yang sesuai. Penilaian keberkesanan projek dan pengukuran kejayaan adalah penting. Natijahnya ialah pembinaan insan (Human Development) yang terbaik di kalangan anak-anak orang asli supaya mereka dapat mencapai satu tahap prestasi yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan situasi yang tidak ada intervensi.

 

Silakan klik pada pautan "Jom Sedekah" atau ke akaun Global Peace Mission untuk berkongsi rezeki tanda cakna. Bukan RM1,000 mahupun RM10,000 yang membuat mata ini berkaca. Tetapi, 50sen, RM1, RM5 dan lain-lain jumlah yang kelihatan kecil, namun besar maknanya pada yang menanti setiap kali berbuka juga bersahur andai ada rezeki buat mereka.

MAYBANK ISLAMIC: 5642-2161-1602
BANK ISLAM: 1402-30100-29224
AFFIN ISLAMIC: 1051-9000-2871
CIMB ISLAMIC: 8603-5325-13

 

Maklumat Perhubungan:
Pejabat Global Peace Mission (Malaysia) : +603-41443441
Unit Pendermaan : +6019-2411987
Email : donation@gpm.com.my

Kami selitkan doa buat anda (dermawan yang disayangi Allah) agar diberikan ketenangan hati dan dibukakan pintu rezeki seluas-luasnya. Amin Ya Rab.